Bu proje, sözlü tarih görüşmeleri ile Türkiye’de 1923-1973 yılları arasında gerçekleşen siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel nitelikli değişim ve gelişmelere Cumhuriyetin ilk kuşaklarının gözünden ışık tutmayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacı, Cumhuriyetin ilk elli yılına tanıklık etmiş ve hâlâ hayatta olan kişilerin yaşadıklarını kayıt altına almak ve böylece Türkiye’nin toplumsal hafızasının korunmasına katkıda bulunmaktır.
Çalışma çerçevesinde görüşülecek kimseler belirlenirken çoğu kamuoyunca tanınmayan ve daha önce şahsi tanıklığına başvurulmamış, ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yarım yüzyıllık tarihinin araştırılmasına yardım edebilecek kimseler seçilmiştir. Ancak daha az sayıda olmakla birlikte Ferruh Bozbeyli, Recai Kutan ve Hasan Celal Güzel gibi konu hakkında önemli bilgiler verebilecek siyasetçiler ve diğer ünlü şahsiyetlerle de görüşülmüştür. Tanıkların bir kısmı Güzel ve Bozbeyli gibi görüşmelerden sonra vefat etmiş, ama verdikleri değerli bilgiler gelecek kuşaklar için kayıt alına alınabilmiştir.
Proje kapsamında 35 ilde 280 görüşme gerçekleştirilmiş ve bu görüşmelerin tümünün deşifreleri yapılmıştır. Kayıtlar ve deşifreleri Merkez bünyesinde arşivlenmiş bulunuyor. Bu şekilde, Merkezin de hedefleri doğrultusunda canlı tanıkların gözünden özgün bir kaynak malzemesi ortaya çıkartılmış ve ilgili konular hakkında yürütülecek yeni araştırmaların önü açılmış bulunmaktadır. Proje kapsamında bir kitap hazırlanmış ve basım aşamasına getirilmiştir. Aynı zamanda Hasan Celal Güzel söyleşisine dayalı bir belgesel de hazırlanmış ve TRT’de gösterilmiştir.