Ana içeriğe atla

Mekansal bellek, kimlik, aidiyet, insan ve mekanın ilişkiselliğinin birer çıktılarıdır. Mekanın haiz olduğu tüm değerler ortak hafızayı oluşturur. Bu değerler tarihsel ve kültürel süreklilik içinde yeni anlamlar üretir. Hızlı dönüşen kent ölçeğindeki mekanlar değişir, bugüne entegre olur ya da yıkılıp yeniden yapılır. Haliyle mekanın haiz olduğu bellek de dönüşür ya da yok olur. Mekan ve bellek çalışmaları, çevreye yapılan her tür etkinin geçmişten günümüze izini sürerek sürece ışık tutma ve sahip olduğu değerlerin günümüze aktarılmasına dönük katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu proje mekan ve bellek çalışmaları ekseninde çok katmanlı bir tarihi dokuya sahip Ulus kent merkezinde, inşa edildiği dönemin değerlerinin ifadesi olan Sümerbank Genel Müdürlük Binası’nı odağına almaktadır. Sümerbank Binası, Erken Cumhuriyet dönemiyle birlikte toplum belleğinde yer etmiş, kent kimliğinin bir parçası olmuştur. Türkiye’deki modern mimarlığı, sanayileşmeyi ve iktisat politikalarını temsil eden bir kurum olması itibarıyla Sümerbank binası, inşa edildiği dönemin sosyo-kültürel vurgularını taşıyan bir belge niteliğine haizdir. Bu niteliği, mimari bileşenleri ve mekansal belleği çerçevesinde oluşmuştur. Bu proje, Sümerbank binasının sahip olduğu değerleri, fiziksel özellikleriyle bütüncül bir anlayış ile korunması özelinde mekansal belleğini ortaya koymayı planlamaktadır. Bina, Sümerbank’ın genel müdürlük binası olarak 1937-8 yıllarında inşa edilmiştir ve 2017 yılındaki restorasyonundan sonra yeniden işlevlendirilerek Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Yabancı Diller Fakültesi olarak kullanıma devam edilmektedir. Proje, mekanın ilk işlevinin bina özelinde hatırlatılmasını odağına alarak kullanıcılarının yaşanmışlıkları ve olaylar odağında kayıt altına alınmasını ve böylece bina tarihinin oluşturularak, sürdürülebilirliğini desteklemeyi öngörmektedir.